BİLGİNİN SOSYOLOJİSİ (ERGÜN YILDIRIM)

BİLGİNİN SOSYOLOJİSİ

ERGÜN YILDIRIM

MARMARA BELEDİYELER BİRLİĞİ KÜLTÜR YAYINLARI

ISBN: 978-605-67424-5-3 (13,5x21 cm, 236 sayfa, enso kitap kağıdı)

Ergün Yıldırım’ın Bilgi Sosyolojisi derslerinde ele aldığı temel kavram ve teorileri içeren bu çalışma, alanında bütüncül bir tablo sunmaya çalışmaktadır. Disiplinin belli başlı kavramlarını, akımlarını ve temalarını ele alarak bilgi toplumu ve ideoloji gibi yaygın olan bazı konuları da analiz etmektedir.

Hermeneutik, pozitivizm, paradigma, post-modernlik ve umran teorilerinin bilgi meselesine ışık tutan kavramları ve perspektifleri araştırarak bilgi konusunu bilgi akımlarının birikimleriyle tartışmaktadır. Ayrıca bu akımlar içerisinde önemli olan isimler üzerinde durulmakta ve bilgi ile ilgili temel yaklaşımları tanıtılmaktadır. Belli sosyologlarını tanıtmanın dışında onların bilgi teorilerini anlatmaya çalışılan bu yapıtta toplum seviyesinde bilginin nasıl varlık kazandığı gösterilmeye çalışılmaktadır.

Bunlarla beraber bilginin modernleşmesi, metalaşması, ideolojileşmesi, küreselleşmesi ve hatta bilginin matbaanın icadıyla farklılaşan doğası gibi konuların araştırılması da bu kitabın temel meseleleri arasında yer almaktadır. Bilgi sosyolojisi, bilgiyi müstakil bir biçimde inceleyen bir sosyoloji bilim dalıdır. Bu bilim, Batı entelektüel geleneğinin içinden çıktığı zenginliğini içerdiği gibi krizlerini ve önyargılarını da içermektedir. Bu krizlerin ve önyargıların eleştirisini de yapan bu çalışma meseleye: Üç Bilgi Paradigması, Batı Merkezci ve Oryantalist Bilgi Sosyolojisi bölümleriyle açıklık getirmeye çalışmaktadır.

Bilgi sosyolojisinin klasik şemalarının dışında kendi toplumsal kültürümüzün bilgi deneyimlerinden hareketle Mevlana, İbni Arabi, Korkut Dede, Yusuf Has Hacip gibi geleneğimizin önemli isimlerinden de yararlanılmaktadır. İbn Haldun’un bilgi sosyolojisini ilk defa gündeme getirmektedir

  • Ürün Kodu: ISBN: 978-605-67424-5-3
  • Stok Durumu: Ön Sipariş
  • 300,00₺


Etiketler: BİLGİNİN SOSYOLOJİSİ